Historiek

E3 Harelbeke is een wielerwedstrijd met vertrek en aankomst te Harelbeke. Het is een ca. 200 kilometer lange wedstrijd voor eliterenners, die sinds 1958 wordt georganiseerd door de KWC Hand in Hand VZW.

De wedstrijd werd voor het eerst verreden ten tijde van de aanleg van de E3 (thans E17), de autosnelweg tussen Harelbeke en Antwerpen en het parcours ging de eerste jaren dan ook van Harelbeke naar Antwerpen en vice versa.

De wedstrijd vond altijd plaats op een zaterdag, de week voor de Ronde van Vlaanderen en vormde zo het begin van de Vlaamse Wielerweek. Sinds 2005 was E3 Harelbeke onderdeel van het continentale circuit, met name van de UCI Europe Tour. Op 1 september 2011 werd officieel bekend gemaakt dat de E3 voor de periode 2012-2015 deel zal uitmaken van de UCI World Tour! Daartoe zal hij voortaan op de vrijdag voor Gent-Wevelgem gereden worden.

Rik Van Looy won de wedstrijd 4 keer en Tom Boonen won de wedstrijd 5 keer en is daarmee recordhouder! Fabian Cancellara, Johan Museeuw en Eddy Planckaert wonnen hem 3 keer!

Tot en met de 53e editie in 2010, werd de wielerwedstrijd de E3-Prijs Harelbeke genoemd. In 2011 werd het woord Prijs niet langer opgenomen in de naam.

Download VIP arrangementen

Dank aan onze sponsors

Andere E3 BinckBank Classic evenementen